Aktiemäklare

Det finns många olika aktiemäklare att välja mellan för den som vill handla med aktier på nätet, och det kan löna sig mycket att lägga ned tid och energi på att välja rätt aktiemäklare, eftersom de alla har olika villkor, utbud, kostnader, osv.

Det går inte kategoriskt att säga att en viss aktiemäklare är bättre än alla andra för alla handlare, eftersom de alla har olika styrkor och svagheter, och passar olika bra för olika handlare. Innan du väljer aktiemäklare bör du därför fundera igenom sin investeringsstrategi, så att du kan leta upp den aktiemäklare som ger dig bäst villkor för den typ av handel du planerar att ägna dig åt.

Skulle du ändra dig framöver och vilka prova på en annan strategi för din handel finns det absolut inget som förbjuder dig från att öppna konto hos ytterligare en aktiemäklare när den dagen kommer. Man behöver därför inte välja aktiemäklare baserat på vad man kanske eventuellt möjligen skulle kunna vilja göra om två år, utan man kan välja den aktiemäklare som passar bäst för dagens behov och önskemål.

Det är också fullt möjligt att ha konton hos flera aktiemäklare samtidigt. Kanske upptäcker du att Mäklare A passar bäst för dina stora långsiktiga investeringar, medan Mäklare B har bäst villkor för din daytrading och Mäklare C har det största utbudet av svenska aktier som inte är börsnoterade. Det kan löna sig mycket att inte vara en ”lojal” kund utan sprida ut sina innehav och affärer så att man får så bra villkor som möjligt.

Utbud av värdepapperstyper

Vill du bara handla med aktier, eller är du också intresserad av andra värdepapper, till exempel fondandelar och aktieoptioner? Det finns många aktiemäklare som erbjuder mer än bara aktiehandel.

Utbud av marknader

Nästan alla aktiemäklare ger dig tillgång till aktier noterade vid stora börser som LSE, NYSE och Nasdaq. Vill man däremot handla med aktier som inte är noterade vid storbörserna kan man behöva lägga ned lite mer omsorg på att hitta rätt aktiemäklare.

Du bör också fundera igenom om du bara vill handla med börsnoterade aktier, eller om du också vill ha möjlighet att investera i bolag som handlas vid andra handelsplatser. Här i Sverige sker till exempel en hel del aktiehandel vid den multilaterala handelsplatsen Spotlight (f.d. Aktietorget).

Vad är courtage?

Köp-courtage är en avgift du betalar till mäklaren när du köper värdepapper.

Sälj-courtage är en avgift du betalar till mäklare när du säljer värdepapper.

Hur höga courtagen är och hur de beräknas varierar rejält mellan olika mäklare, så det här är en punkt som är mycket viktigt när man väljer aktiemäklare. Tänk också på att en aktiemäklare kan erbjuda olika kontotyper där varje kontotyp har en egen modell för hur courtage beräknas.

Jag är en småsparare och planerar att göra små transaktioner!

I så fall är det viktigt att välja en aktiemäklare och kontotyp som innebär låga courtage för små transaktioner. Dubbelkolla om det finns något minimibelopp att betala per transaktion. Till exempel 0,15% i courtage kan ju låta billigt, men finns det samtidigt ett minimibelopp på 39 kronor per transaktion så kan det snabbt bli dyrt om du gör massvis av små transaktioner.

Jag gör några få köp per år men då investerar jag minst 200 000 kronor per köp!

Det finns två olika typer av courtage: fast courtage och rörligt courtage.

Med rörligt courtage betalar du en viss procentsats av transaktionen, till exempel 0,25%.

Exempel: Du köper aktier för 200 000 kronor med 0,25% rörligt courtage. 200 000 kr x 0,0025 = 500 kronor.

Med fast courtage betalar du istället ett fast pris per transaktion, oavsett hur stor eller liten transaktionen är.

Om du köper aktier för 200 000 kronor per affär skulle det förmodligen löna sig för dig att kolla upp aktiemäklare som erbjuder fast courtage. Det finns till exempel aktiemäklare där man betalar 99 kronor i fast courtage för aktieköp inom Sverige. Samtidigt bör du inte automatiskt ignorera kontotyper med rörligt courtage; det är alltid viktigt att jämföra båda.

Håll ögonen på andra avgifter

Köp- och säljcourtage är en viktig inkomst för de flesta aktiemäklare, men de tjänar också pengar på andra vis, bland annat genom att ta ut andra avgifter från sin handlare. När man väljer aktiemäklare är det därför viktigt att försöka skapa sig en bild av vad totaltkostnaden skulle blir per år, istället för att automatiskt välja lägsta möjliga courtage.

Här är några exempel på kostnader som kan förekomma:


  • Spread

  • Avgifter för insättningar och/eller uttag

  • Fast eller rörlig månadsavgift

  • Fast eller rörlig årlig avgift

  • Inaktivitetsavift (avgift för att ha ett kontot utan att göra några affärer i det under en längre period)



  • Avgift för att hålla en position öppen över natt

Viktigt: Det är ovanligt att en och samma aktiemäklare tar ut alla dessa avgifter. En sådan aktiemäklare riskerar att snabbt bli utkonkurrerad av andra aktiemäklare som ger sin handlare bättre villkor.

Värt att tänka på är också att olika kontotyper hos en aktiemäklare vanligen har olika kostnadsprofiler. Det kan till exempel finnas tre kontotyper helt utan månadsavgift, och så en fjärdekontotyp med månadsavgift som är skräddarsydd för handlare som vill ha tillgång till massor av verktyg och tjänster för Teknisk Analys.

Insättningar och uttag

Svenska aktiemäklare brukar låta sina kunder göra insättningar och uttag via svenska internetbanker. Väljer man däremot en utländsk aktiemäklare kan det blir lite mer komplicerat, och man kan till exempel behöva använda VISA, MasterCard eller en e-plånbok som Neteller, Skrill, PayPal, etc. Bank Wire Transfer och Check brukar vara både dyrt och långsamt.

Innan du väljer en aktiemäklare, kontrollera alltid att det finns någon metod för insättningar och uttag som du är bekväm med att använda, och som inte blir dyr att använda. Varje krona du betalar i transaktionsavgift är en krona du hade kunnat investera och få avkastning på istället. Det är därför viktigt att:


  1. Välja en transaktionsmetod som inte är dyr

  2. Undvika aktiemäklare som tar ut dyra insättningsavgifter och/eller uttagsavgifter, såvida de inte kompenserar dessa på något vis (t ex med väldigt låga courtage)

Vidare bör man kolla upp vad som gäller för uttag så att man inte blir överraskad. Hur ofta får du ta ut pengar från ditt konto hos aktiemäklaren? Hur ofta får du ta ut pengar utan att betala uttagsavgifter?

Att låna pengar från sin aktiemäklare

Det är vanligt att aktiemäklarer erbjuder kredit. Exakt vad detta innebär och vilka villkor som gäller varierar.

Låna pengar för att investera

Hos många aktiemäklare är det möjligt att låna pengar från aktiemäklaren så att man kan göra större affärer än vad man har pengar till i sitt konto. En vanligt typ av handel på kredit är hävstångshandeln, där det belopp du får låna beror på storleken på din kontantinsats i affären.

Exempel: Du blir erbjuden en hävstång på 1:20 för köp av svenska börsnoterade aktier. Detta innebär att om du själv lägger in 5 000 kronor i affären får du låna 100 000 kronor, så att du kan köpa för totalt 105 000 kronor.

Hävstångshandel innebär vanligen att man lånar pengarna för mycket kortsiktigt spekulationshandel. Man tjänar (eller förlorar) pengar på de korta svängningarna på marknaden. Eftersom man har ett stort belopp att investera blir vinsten betydande även från en liten svängning. På samma vis kan förstås förlusten blir betydande även från en liten svängning, och du kan hamna i skuld till aktiemäklaren.

Låna pengar till vad som helst

Vissa, men långt ifrån alla, aktiemäklare låter dig låna pengar med dina aktier som säkerhet oavsett vad du ska använda pengarna till. Det finns alltså inte något krav på att du ska investera pengarna via aktiemäklaren, utan du kan lika gärna laga bilen, fixa något i hemmet, etc. Att låna pengar med aktier som säkerhet är under vissa omständigheter att föredra framför att sälja av aktierna.