CFD handel

På senare år har Contracts for Difference blivit mycket populära på internet. De erbjuder en mycket enkel metod för att få exponering mot olika underliggande tillgångar och index. Du kan alltså till exempel tjäna pengar på förändringar av en aktiekurs utan att faktiskt äga aktien, eller spekulera i kryptovaluta utan att behöva äga någon kryptovaluta. Contracts for Difference (CFD) gör det också mycket enkelt att tjäna pengar på både uppgångar och nedgångar. Om du till exempel tror att en viss aktie kommer att gå ned i värde behöver du inte göra en komplicerad blankningsaffär, utan kan bara köpa rätt CFD och inkassera vinsten om din profetia slår in.

I Sverige slog Contracts for Difference igenom under andra halvan av 00-talet. Sedan den 1 augusti 2018 är regleringen av CFD-handel inom Europeiska Unionen – inklusive Sverige – striktare än tidigare, på grund av regler på EU-nivå som arbetats fram av den Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma). Esma agerar i enlighet med befogenheter som delegerats från Europaparlamentet, och är en tillsynsmyndighet vars syfte är att stabilisera det finansiella systemet inom EU.

Vad är en CFD?

Ett Contract for Difference (CFD) är en slags derivatinstrument. Det underliggande kan vara nästan vad som helst. Exempel på vanliga underliggare är aktiekurser, råvarupriser och valutor, men kan lika gärna vara till exempel ett idex.

Ett Contract for Difference är en överenskommelse mellan två parter om att utbyta skillnaden i det finansiella instrumentets värde, mätt mellan den tidpunkt då kontraktet öppnades och den tidpunkt då kontraktet stängdes.

cfd handel

Kostnader

Innan du börjar handla med CFD:s är det viktigt att du tar reda på vad det kommer att kosta hos den mäklare du överväger att använda. Mäklare skiljer sig åt rejält vad gäller vilka avgifter som tas ut, hur stora de är och hur de bräknas.

Här är några exempel på avgifter man bör kolla upp i förväg:

  • Courtage på transaktioner.
  • Extra avgift för att hålla en position öppen över natten. (Kallas ofta för finansieringsränta och brukar beräknas baserat på positionens värde.)
  • Insättnings- och uttagsavgifter när du fyller på ditt konto med pengar eller gör uttag från det.

Hävstångshandel

Det är mycket vanligt att begagna sig av hävstång när man handlar med CFD. Detta innebär dock stora risker, eftersom man riskerar lånade pengar och kan förlora mer pengar än vad man har i kontot. Du kan alltså bli skyldig mäklaren pengar och måste betala tillbaka dessa. Riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora.

hävstångshandel

Exempel

Du väljer en aktie där ask price är 25 USD och öppnar en CFD för 100 stycken aktier. För att faktiskt investera i 100 stycken aktier hade du behövt betala 2 500 USD + omkostnader. Din CFD-mäklare nöjer sig dock med 5% så det krävs bara att du har 125 USD i kapital för att du ska kunna köpa en CFD för 100 stycken aktier.

För dina 125 USD hade du bara haft råd att köpa fem aktier, och du hade dessutom förmodligen varit tvungen att skaffa fram extra pengar för att betala courtage eller liknande avgifter.

Låt oss nu ponera att aktiekursen ökar från 25 USD till 30 USD innan du säljer av.

5 aktier x $5 = $25 i vinst (innan avdrag för kostnader)

100 aktier x $5 = $500 i vinst (innan avdrag för kostnader)

Det är inte svårt att se varför många handlare uppskattar möjligheten att använda hävstänger.

Varför har CFD trading blivit så populärt?

Här är några exempel på varför CFD trading har blivit så populärt.

Tillgänglighet och enkelhet

Att handla med CFD:er är enkelt och man komma igång snabbt. Du behöver inte någon värdepapperdepå eftersom du inte kommer att äga några värdepapper av typen aktier, obligationer, optioner, etc.

Med CFD:er kan man snabbt skaffa sig exponering mot många olika marknader. Du kan till exempel enkelt skaffa exponering mot en aktiekurs trots att aktierbolaget inte är noterat i EU, vilket i sin tur kan ge en bättre geografisk spridning för din spekulationsstrategi.

Du behöver inte köpa aktierna

Vissa aktier kostar en hel del om man faktiskt ska köpa dem. Ett extremt exempel är Berkshire Hathaway, där en enda a-aktie i skrivande stund kostar 353 194 USD (NYSE: BRK.A). Ingenting för småspararen med andra ord. De flesta andra börsnoterade aktier är betydligt billigare, men kan ändå vara utom räckhåll för en småskalig spekulant som behöver ett gäng aktier för att kunna göra sig en noterbar hacka på små kursförändringar. En aktie i Apple (NASDAQ: AAPL) kostar till exempel över 130 USD just nu, så ska man köpa hundra stycken gäller det att kunna lägga upp en bra bit över 100 000 SEK med nuvarande växelkurs.

Med CFD:er kan man skaffa sig exponering mot till exempel aktiekursen för Apple utan att ens behöva få ihop de 130 USD i startkapital som en enda aktie skulle kosta. Detta innebär också att det blir enklare att få till en bra riskspridning. Har du till exempel 20 000 kronor i startkapital så är det ju en mycket riskfylld strategi att lägga majoritet av kapitalet på en enda aktie. Med CFD:er kan även ett förhållandevis litet startkapital spridas ut rejält.

Låga kostnader

Om man tar sig tid att jämföra de olika nätmäklarna kan du högst troligen hitta en eller flera aktörer som erbjuder mycket låga kostnader för just den typ av handel du vill ägna dig åt. Detta kan vara extra viktigt för den som vill kunan göra massor av små transaktioner och skulle betala en förmögenhet i courtage och liknande kostnader hos en vanlig aktiemäklare.

Hävstängerna

Många mäklare erbjuder riktigt stora hävstänger för handel med CFD:s. Numera finns det dock vissa gränser de måste hålla sig under inom Europeiska Unionen, såvida inte handlaren klassificeras som yrkesmässig handlare.

Hävstänger gör det möjligt att tjäna rejält med pengar på små kursförändringar trots att man bara har ett litet startkapital. Det är en riskfylld typ av handel eftersom man handlar med lånade pengar och kan förlora mer pengar än vad man har. Du riskerar att bli skyldig mäklaren pengar och tvingas ta pengar ur din vanliga budget för att betala tillbaka. Riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora.

Att komma igång med CFD trading

  1. Läs på och välj vilken marknad du ska börja med att inrikta dig på. Massor av olika marknader är tillgängliga, till exempel aktiemarknaden, optionsmarknaden, råvarumarknaden, obligationsmarknaden, valutamarknaden (inklusive kryptovalutamarknaden), etcetera.Det är ofta en bra idé att välja ett någorlunda nischat område inom en marknad, till exempel ett visst valutapar, till att börja med, istället för att kasta sin över alla möjliga nischer och inte hinna lära sig mycket om någon av dem.
  2. Välj en CFD-mäklare som passar just dina preferenser. En mäklare som är perfekt för vissa sorters handel kan vara helt fel för andra, så det går inte att kategoriskt peka ut en viss mäklare som bäst för alla sorters CFD trading och strategier.
  3. Använd ett demokonto för att bekanta dig med hur mäklaren och handelsplattformen fungerar utan att riskera några riktiga pengar. Var inte rädd för att gå därifrån och välja en ny mäklare / plattform om du märker att de inte passar dig. Att hitta rätt mäklare och plattform är värt ansträngningen.
  4. Gör en första insättning och växla över från demokonto till handel för riktiga pengar.
  5. Börja med att göra små köp, istället för att riskera en stor del av budgeten på någon enskild CFD.

Bra saker att veta om CFD

Bid price vs. Offer

När du öppnar en trading ticket på handelsplattformen kommer du att se två olika priser.

Bid price är det samma som försäljningspris.

Offer price är det samma som köpepris.

Trade size

Nu du handlar med CFD kan du ställa in storleken på handelsposten (trade size), vilket i sin tur påverkar hur mycket pengar du kommer att riskera.

Det brukar finnas en lägre gräns som man inte kan gå under, och var gränsen går varierar vanligen beroende på faktorer som rör den underliggande tillgången.

Krav för marginalhandel

När man ägnar sig åt marginalhandel lånar man pengar från mäklare för att genomföra affären.

Hur mycket pengar CFD-mäklaren är villig att låta dig låna beror på flera faktorer. Ofta får man låna i förhållande till hur mycket pengar man själv lägger in i affärer. Om du till exempel har 100 kronor att investera i en CFD och marginalkravet är 5% kan du handla för upp till 2 000 kronor.

Olika underliggande brukar ha olika regler för marginalkraven. Detta beror både på mäklarens interna regler och på de lagar som mäklaren måste följa. Inom Europeiska Unionen finns det till exempel regler som avser att begränsa tillgången på stora hävstänger för vanliga konsumenter som vill spekulera med kryptovaluta eller derivat som bygger på kryptovaluta.

Stop-loss & Limits

Stop-loss (förluststopp) och limits (gränser) är verktyg som du kan använda för att automatiskt ta hem vinster och begränsa förluster. Det är mycket vanligt att lägga in både stops och limits när man ägnar sig åt CFD-handel.

När du lägger in en stopp-loss anger du att mjukvaran automatiskt ska stänga en öppen position om marknaden når den nivå du har angett. Detta kan användas för att begränsa förluster.

En limit beordrar mjukvaran att automatiskt genomföra en transaktion när marknadspriset når en viss nivå. Man kan använda en sell limit för att en produkt ska säljas så snart marknadspriset är på en viss nivå eller högre, och en buy limit för att en produkt ska köpas så snart marknadspriset är på en viss nivå eller lägre.

Handlare som begagnar sig av teknisk analys använder sig ofta av stop-loss och limits för att stänga positioner nära resistansnivåer.

Det går att stänga CFD:er manuellt

Man måste inte vänta på att en stop-loss eller limit slår till, utan man kan stänga sin CFD manuellt om man vill. Du kan följa prisets förändring i realtid och ge en order när du vill.

Strategier

Det finns många olika strategier att tillämpa för CFD-handel och alla har sina fördelar och nackdelar. Dessutom passar de olika bra för olika handlare. Två mycket vanliga strategier är ”Breakout Strategy” och ”Contrarian Strategy”.

Breakout Strategy bygger på att man identiferar ett nyckelpris för en viss tillgång. När priset når den nivån köper du eller säljer, beroende på trendens riktning. Det är viktigt att ha självkontroll nog att låta bli att agera när marknaden inte ger tydliga signaler. Breakout Strategy kombineras ofta med teknisk analys, där man använder sig av grafer för att identifera mönster och trender.

Contrarian Strategy bygger på insikten om att trender på marknaden inte brukar vara för evigt. Förr eller senare vänder de, och kan man förutsäga rätt tidpunkt kan man tjäna bra med pengar. Om till exempel en aktiekurs har haft en nedåtgående trend gäller det att identifiera var någonstans man kan förvänta sig att trenden bryts. Man köper in sig vid en punkt man tror är nära slutet på trenden, och hoppas på att få rätt. Även Contrarian Strategy går att kombinera med teknisk analys.

Om du vill lära dig mer om CFD:er och olika strategier som du kan navända dig av för attförbättra dina chanser att tjäna pengar så kan du ta en titt på investing.co.uks CFD guide.