Kryptovaluta

På senare år har kryptovalutor som Bitcoin, Litecoin med flera gått igenom en stor boom och många människor har börjat investera i kryptovaluta. Det rör sig om allt från mycket kortsiktig spekulation av typen daytrading till långsiktiga investeringar för den fjärran framtiden.

Du måste inte äga kryptovaluta för att ha exponering mot kryptovaluta

Det är möjligt att tjäna pengar på kryptovalutornas kurser utan att faktiskt äga kryptovaluta. När man talar om att investera i kryptovaluta är det många som automatiskt tänker att man måste köpa kryptovaluta, äga den och sedan – i framtiden – förhoppningsvis lyckas sälja den med vinst efter en kursuppgång.

I många fall är det dock enklare att inte handla direkt med kryptovaluta utan använda sig av olika derivat – värdepapper och liknande där valutakurser är underliggare. Det finns till exempel Contracts of Difference (CFD:s) som bygger på kryptovaluta.

Om man faktiskt äger kryptovaluta gäller det att kursen går upp och att man lyckas hitta en köpare i tid. Med hjälp av derivat går det även att tjäna pengar på sjunkande valutakurser, och man behöver inte hitta någon att sälja av sitt innehav till för att casha ut.

Likviditet

Om man vill handla med kryptovalutor med hög likviditet gäller det att välja några av de som är mest väletablerade. Högst likviditet har för närvarande Bitcoin.

Hög likviditet är extra viktigt om man vill ägna sig åt kortsiktig spekulation.

Mäklare

Man behöver inte gå via någon vanlig nätmäklare om man vill köpa kryptovaluta eftersom det går att göra direkt från andra personer som äger kryptovaluta, men många väljer ändå av praktiska skäl att genomföra köp och försäljningar av kryptovaluta via en mäklare eller någon av handelsplatserna på nätet.

Vill man däremot få exponering mot kryptovaluta med hjälp av värdepapper, till exempel optioner som bygger på kryptovaluta, behöver man i normalfallet gå via en mäklare. Det finns idag många nätmäklare som erbjuder fördelaktiga priser och fungerar att använda även för små transaktioner. Vissa tjänar pengar på spread medan andra tar ut courtage och liknande transaktionsavgifter – eller en kombination av bägge. Kontrollera alltid i förväg vad det kommer att kosta dig att använda en viss mäklare för den transaktioner du planerar att göra. Mäklaravgifter kan snabbt äta upp eventuella vinster om man inte ser upp.

Några punkter att fundera över

  • Vill jag ha en mäklare som specialiserar sig på just kryptovaluta, eller vill jag ha möjlighet att handla även med andra saker i samma konto?
  • Vilka är kostnaderna och hur beräknas de?
  • Vill jag kunna äga kryptovaluta, eller föredrar jag att handla med värdepapper som bygger på kryptovaluta? Eller både och?
  • Är mäklaren reglerad och licensierad inom EU?
  • Har mäklaren bra rykte bland handlarna på nätet?
  • Finns det en nedladdningsbar handelsplattform? Går det att handla direkt i webbläsaren? Går det att handla i mobilens webbläsare eller i en app? Vilken/vilka lösningar föredrar jag?

Demokonto

Många mäklare låter dig öppna ett demokonto som du kan använda för att handla med låtsaspengar. Det är en mycket bra metod för att lära sig hur mäklaren och handelsplattformen fungerar utan att riskera några riktiga pengar. Du kan prova på olika funktioner, testa olika investeringsstrategier, och så vidare, utan att förlora en krona av dina egna pengar. Om/när du känner dig redo att börja handla med riktiga pengar är det enkelt att göra en insättning och klicka över till handel med riktiga pengar.

Kostnader

Som nämnts ovan är det viktigt att ha koll på vilka avgifter en mäklare tar ut för kryptovalutahandel och hur dessa avgifter beräknas. Här är några exempel på punkter som man bör hålla ögonen på.

  • Spread

    Vissa mäklare tjänar huvuddelen av sina pengar på spread. Detta är skillnaden på köpkurs och säljkurs. Det ”känns” kanske inte som en avgift när du handlar, men hur pass tajta spread en mäklare erbjuder för de valutapar du vill handla med kan ha stor påverkan på dina resultat över tid.

  • Kommission och liknande

    Många mäklare tar ut kommission på köp och försäljningar. Kommission kan vara fast (viss kostnad per transaktion) eller rörlig (beräknas baserat på storleken av transaktionen). Vissa mäklare kör på en kombo, där kommissionen är rörlig men alltid når upp till ett viss fast minimibelopp, till exempel minst 9 kronor per transaktion. Detta gäller att sätta sig in i hur systemet för kommissioner fungerar innan man väljer mäklare.

  • Marker fee

    Marker fee är en avgift som kan tas ut för att du ska få erbjuda något till försäljning. Det är som en slags annonsavgift som betalas till mäklaren.

  • Taker fee

    Taker fee är en avgift som kan tas ut av mäklaren när du accepterar någons säljerbjudande.

  • Växlingsavgifter

    Vissa mäklare tar ut växlingsavgifter när valuta behöver konverteras i ditt handelskonto.

  • Insättningsavgifter och uttagsavgifter

    Mäklare kan ta ut en avgift när du fyller på ditt konto hos dem med pengar och/eller gör uttag från det. Uttagsavgifter är vanligare än insättningsavgifter.

Insättningsavgifter och uttagsavgifter påverkas ofta av vilken metod du väljer. Till exempel brukar kreditkort (VISA, MasterCard, etc) kosta mer än e-plånböcker som Skrill och Neteller.

Glöm inte att också kolla upp vilka avgifter du betalar till t ex VISA, MasterCard, Skrill eller Neteller för att få genomföra transaktionen.

Vad är swing trading?

Swing trading är en populär strategi för valutaspekulation oavsett om det rör sig om traditionella valutor eller kryptovalutor. Den som ägnar sig åt swing trading håller vanligen sina positioner öppna längre än den som arbetar med day trading, men inte lika länge som den som gör långsiktiga investeringar av typen buy-and-hold.

Grundtanken med swing trading är att identifiera och profitera från svängningar (”swings”) på marknaden.

Att handla på kredit

Många mäklare låter handlare handla på kredit, till exempel i form av hävstångshandel.

Att handla på kredit innebär att du riskerar att förlora lånade pengar och bli skyldig mäklaren pengar. Du kan alltså förlora mer pengar än du har i ditt konto.

Att handla på kredit är lockande, men innebär också stora risker. Riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora.

Robothandel

Robothandel innebär att man använder sig av mjukvara som får utföra köp och försäljningar i enlighet med förprogramerade parametrar. De är mycket vanligt att använda robotar av den här typen på FX marknaderna, och numera går de även att använda för kryptovaluta.

Du ställer in roboten i enlighet med dina önskemål, och sedan utför den köp och försäljningar så snart nödvändiga kriteria är uppfyllda, till exempel vad gäller pris.

Att använda en robot sparar tid och den kan vara igång dygnet runt, ständigt på jakt efter korrekta förhållanden i enlighet med dina önskemål. En robot innebär också att det blir enklare att hålla sig till den investeringsstrategi man bestämt sig för – roboten kommer inte plötsligt att få ett spontant infall och köpa en mycket större eller mindre post än strategin anger, köpa en annan kryptovaluta än planerat, plötsligt sälja av kryptovaluta i panik på grund av ”magkänslan” eller liknande.

Samtidigt är robotens rigiditet förstås en nackdel i vissa situationer. Har du till exempel satt in en stop-loss som gör att din kryptovaluta säljs av så snart marknadsvärdet går under en viss gräns kommer roboten lydigt att utföra detta, även i situationer där du som människa skulle inse att det här är ett kortvarigt kursfall och det vore mycket bättre att sitta still i båten och inte paniksälja.

Kostnader

När man jämför olika robotar och var de har att erbjuda är det viktigt att också kontrollera vad de kostar, både att komma igång med och att använda kontinuerligt. Vissa kan man testa gratis under en provperiod.

En viktig fråga att ställa är: Kan jag själv ändra parametrarna för hur min robot ska arbeta, eller måste jag betala en extra avgift för att få dem ändrade varje gång jag vill att de ska ändras?

Några avslutande ord om kryptovalutahandel

Om du vill ägna dig åt kryptovalutahandel bör du också vara villig att lägga tid och energi på att lära dig mer om kryptovaluta. Det är bra att informera sig om de olika kryptovalutor som existerar och gärna läsa på om deras historia, eftersom det gör det enklare att förstå vad som pågår i kryptovalutavärlden och vilka mekanismer som påverkar. Vi rekommenderar också att du lär dig grunderna om blockchain. Även om du inte ens vill äga någon kryptovaluta i en egen plånbok är det bra att förstå grundkoncepten för de marknader man vill försöka tjäna pengar på.

Vidare bör man erkänna för sig själv att kryptovalutamarknaderna är volatila – särskilt i jämförelse med att till exempel göra långsiktiga investeringar i en portfölj av gammala stabila aktiebolag. Denna volatilitet är förstås lockande, men kan också vara förödande – särskilt för oerfarna och naiva handlare som låter sig förföras av kvällstidningsrubriker och tror att ”Bitcoin kan bara gå upp upp upp!”. Volatiliteten innebär fantastiska möjligheter för den som kan surfa på den, men man bör inte ge sig ut i vågorna och tro att man aldrig någonsin kommer att falla av surfbrädan och behöva simma i land med egen kraft.