Köpa aktier

Välja aktiemäklare

Det finns idag många olika aktiemäklare att välja mellan för den som vill köpa aktier på internet. De svenska storbankerna erbjuder denna tjänst, och det finns också uppstickare som Avanza och NordNet.

Det är viktigt att välja en aktiemäklare som passar just dig och den typ av handel du tänkt ägna dig åt. Vissa aktiemäklare erbjuder också flera olika kontotyper, för att passa olika typer av handlare.

Om du till exempel planerar att göra små köp av aktier är det viktigt att välja en mäklare där små köp inte innebär något högt courtage. En vanlig fälla är att man ser att en mäklare annonserar om lågt procentuellt courtage, men missar att notera att det också finns ett minimi-courtage som man alltid betalar på varje transaktion oavsett hur liten den är.

Planerar du istället att göra riktigt stora köp är det vanligen bäst att leta upp en mäklare som erbjuder fast courtage, så att du inte behöver betala procentuellt courtage på stora köp.

Öppna ett konto hos aktiemäklaren

Att öppna ett konto hos en aktiemäklare är enkelt, och du kan göra det online. Hos svenska aktiemäklare kan man använda sig av BankID för att bekräfta sin identitet, så att man kan komma igång snabbt.

Att göra en insättning

Med svenska aktiemäklare brukar man enkelt kunna göra överföringar via internetbanken.

Väljer man att ha sin vanliga bank som aktiemäklare behöver man hos de flesta svenska banker inte ens göra någon överföring utan bara ange vilket bankkonto pengarna ska dras ifrån.

Om du väljer en utländsk aktiemäklare kan det bli lite med omständigt eftersom du behöver skicka pengar utomlands, men det brukar gå att ordna smidigt med hjälp av VISA, MasterCard eller någon en e-plånbok (t ex Neteller, Skrill, PayPal).

Hur man kan sätta in och ta ut pengar är en viktig faktor när man väljer mellan olika aktiemäklare på nätet. Vad kommer det kosta dig i insättnings- och uttagsavgifter att använda den här aktiemäklaren? Finns det någon gräns för hur ofta du får ta ut pengar per dag / vecka / månad? Hur stor är lägsta tillåtna insättning?

Att göra sitt första köp av aktier

Grattis! Du har skaffat ett konto hos en aktiemäklare och gjort din första insättning. Nu är det dags att göra ditt första aktieköp.

Exakt hur det går till varierar mellan olika aktiemäklare och handelsplattformar. Värt att veta är också att vissa aktiemäklare som låter dig utforska handelsplattformen med låtsaspengar, så att du kan få koll på hur det fungerar utan att riskera några riktiga pengar.

Här nedanför ska vi ta en titt på hur det fungerar att köpa aktier hos NordNet och Avanza. De flesta handelsplattformar är uppbyggda på liknande vis.

Att köpa aktier hos Avanza

  1. Logga in till ditt konto hos Avanza.
  2. Sök upp den aktie du vill köpa. Du kan antingen använda sökfunktionen, eller så går du via Investera > Aktier > Aktielistan för att välja en aktielista och därefter en aktie ur den.
  3. Klicka på den aktie du vill köpa. Du kommer nu att få se information om den, bland annat aktuellt pris, orderdjup, senaste avslut, och historia.
  4. Klicka på knappen för köp. (Den sitter i övre högra hörnet.)
  5. En ny sida kommer att öppnas. På denna sida anger du information om ditt köp. Du behöver ange hur många aktier du önskar köpa, vilket högsta pris du kan acceptera, och vilket konto pengarna ska dras från. (Som ny sparare har du dock troligen bara ett konto hos Avanza.)I detta skede finns också möjlighet att ange att du istället för enkel order vill göra en avancerad order. En avancerad order kan innehålla kommandon som till exempel ”Kill Or Fill”.)
  6. Dubbelkolla informationen du angett. Klicka sedan på köp för att skicka iväg din order till aktiemäklaren.
  7. Aktiemäklaren kommer nu att försöka utföra din order. Om de aktier du valt har hög likviditet och du har angett ett pris nära nuvarande marknadspris kommer affären troligen att genomföras mycket snabbt.

Att köpa aktier hos NordNet

  1. Logga in till ditt konto hos NordNet.
  2. Leta upp den aktie du vill köpa. Du kan antingen använda sökfunktionen, eller öppna rätt aktielista och välja ur rullgardinsmenyn.
  3. Klicka på aktien du vill köpa. En sida med information om aktien kommer att öppnas. Nu får du bland annat veta aktuellt pris, historik, orderdjup och senaste avsluten.
  4. Klicka på fliken handla om en inte redan är öppen. Ett nytt fält kommer att öppnas. De är här du ska ange hur många aktier du vill köpa, vilket som är högsta pris du kan acceptera, och vilket konto pengarna ska dras i från. (Om du är nybörjare har du dock troligen bara ett konto hos NordNet.) Här har du också möjlighet att ange att du vill göra en avancerad köporder istället för en enkel.
  5. Dubbelkolla att informationen du angett är korrekt. Tryck sedan på knappen köp. Den sitter nära botten av fältet.
  6. När du trycker på knappen köp skickas din order till aktiemäklaren, som kommer att försöka utföra den. Om du valt en aktie med hög likviditet och angett ett pris som är nära marknadspriset kommer affären förmodligen att genomföras mycket snabbt.

Vad menas med avancerad köporder?

Som nämnts ovan kan man göra en enkel köporder eller en avancerad köporder. På motsvarande viss finns det även enkla säljordrar och avancerade säljordrar.

När man gör en avancerad köporder ger man inte bara mäklaren order om att köpa, utan man lämnar också ytterligare förhållningsregler. Det samma gäller för en avancerad säljorder.

Ett exempel på en mycket vanlig avancerad köporder är Fill or Kill. Om du lägger till detta kommando måste aktiemäklaren antingen fylla hela ordern eller slänga den i papperskorgen och inte utföra den. Har du gett en Fill or Kill order om att köpa 100 aktier i BolagX för max 99 kr styck måste aktiemäklaren alltså köpa samtliga hundra eller kassera ordern. Om det till exempel bara går att få tag på 95 aktier på marknaden blir ordern alltså kasserad.

Vad är en stop loss?

När man har köpt aktier kan man, om man vill, lägga in en så kallad stop loss. Detta är en order till aktiemäklaren om att sälja av aktierna om aktiekursen sjunker till en viss punkt.

Exempel: Du köpte aktier för 35 kr styck. Nu har de gått upp till 40 kronor, och du tror på att de kommer att fortsätta gå upp, så du vill hålla kvar dem. Men du är samtidigt orolig över att ha felbedömt situationen, så du lägger in en stop loss order vid 37 kronor. Om aktiekursen sjunker ned till 37 kronor kommer din aktiemäklare automatiskt att bjuda ut dina aktier till försäljning. Du behöver alltså inte sitta klistrad vid din dator/telefon för att hålla koll på aktiekursen, eftersom du inte behöver lägga ut aktierna till försäljning manuellt om kursen dyker.

Viktigt: En stop loss innebär inte att du är garanterad att någon köper aktier vid den punkten. Allt handlar om tillgång och efterfrågan. I exemplet ovan kanske det inte finns någon som vill köpa dina aktier vid 37 kr, utan de säljs så småningom för 35 kr istället. Eller så säljs 40 stycken av dina aktier vid 37 kr och resten säljs för olika lägre priser.