Copy trading

Copy trading  innebär vanligen att du kopierar en annan handlares köp och försäljningar. I vissa fall kopierar man rakt av, men det finns också många versioner av copy trading där man ändrar parametrarna något – man kan till exempel kopiera vilka aktier en handlare köper men själv köpa ett betydligt färre antal av dessa aktier eftersom det bättre passar ens budget och riskvillighet.

Nu för tiden finns det många olika mjukvaror som gör det möjligt att automatisera copy tradingn, vilket i sin tur innebär att kopieringen kan utföras blixtsnabbt på en handelsplattform på nätet. På så vis får man minimal eftersläpning av ordrarna.

Automatiserad copy trading på handelsplattformar på internet

Det finns handelsplattformar på internet som inte bara tillåter koperingshandel utan aktivt uppmuntrar det och har inbakade tekniska lösningar tillgängliga som gör det mycket enkelt att ägna sig åt automatiserad copy trading. (Ett exempel på en sådan är eToro.)

Med hjälp av dagens tekniska lösningar kan handlare godkänna att andra handlare på plattformen kan se deras köp och försäljningar och låta mjukvaran kopiera dem.

På vilka marknader förekommer copy trading?

copy trading förekommer på i stort sett alla marknader där det finns gott om fungibla varor. Det finns mjukvaror som stödjer copy trading av aktier, vanlig valuta, kryptovaluta, optioner, råvaror, CFD:s, med mera.

Avgifter

Det är vanligt att man betalar en avgift för att ägna sig åt koperingshandel. Kontrollera alltid i förväg hur höga eventuella avgifter kommer att vara och hur de beräknas.

Är koperingshandel riskfritt?

Nej, koperingshandel är absolut inte en riskfri investeringsstrategi. Som alltid riskerar du att förlora pengarna du satsar.

Oavsett hur framgångsrik en handlare har varit fram till nu finns det risk för att handlaren förlorar sina pengar framöver, så att följa en handlare som varit framgångsrik innebär inte att du är garanterad att gå med vinst eller få behålla dina pengar.

Exempel på nätmäklare som stödjer copy trading

Nätmäklare Minsta första insättning för svenska kunder Går det att använda MT4?
FBS $1 Ja
FXDD $/£1 Ja
XM 5 $/€/£ Ja
AMarkets $100 Ja
Avatrade $100 Ja
FXPrimus $100 Ja
HYCM $100 Ja
OctaFX $100 Ja
IC Markets $200 Ja
Pepperstone $200 / £200 Ja
VantageFX $200 Ja
Global FX $300 Nej
eToro $1000 Nej

Tips! Använd ett Demo Account för att testa om du gillar en nätmäklare och plattformen.

Alla nätmäklare i ovanstående lista tillåter att du skapar ett Demo Account hos dem så att du kan handla med låtsaspengar för att känna på hur allt fungerar innan du börjar riskera riktiga pengar.

Går det att ägna sig åt koperingshandel på MetaTrader?

MetaTrader4 (MT4) och MetaTrader5 (MT5) är två handelsplattformar som används hos en lång rad olika nätmäklare på internet, och de finns tillgängliga för både nedladdning, för handel direkt i webbläsaren och som appar för mobila enheter (Android och iOS).

Om du har konto hos en mäklare där du kan använda MT4 eller MT5 behöver du inte skaffa någon utomstående mjukvara för att ägna dig åt automatiserad koperingshandel, eftersom den funktionen är inbyggd i plattformarna.

MT4

Du kan välja att kopiera handeln hos andra valutahandlare. Välj fliken Signals (signaler) så får du tillgång till över 3 200 olika signaler från framstående forexaktörer. Vissa av signalerna är gratis medan andra bara kan ses om du betalar en extra avgift. Handlarna rangordnas kontinuerligt efter resultat, så att man enkelt kan välja de som historiskt har varit mest framgångsrika. När du valt någon att kopiera får du ställa in dina egna parametrar så att copy tradingn passar dina önskemål, till exempel vad gäller hur mycket pengar du vill riskera.

Du kan använda ett Demo Account med låtsaspengar för att testa copy trading utan att riskera några riktiga pengar.

MT5

Du kan kopiera andra handlare på plattformen MT5. Du behöver inte ha ditt konto hos samma mäklare som handlaren du vill följa, eftersom MT5 kopplar samman handlare från många olika nätmäklare. Prenumerationsavgifterna för att kopiera någon är fasta, inte rörliga. Kopieringsordrar utförs normalt extremt snabbt.

Går det att ägna sig åt copy trading i mobilen?

Ja, det finns företag som erbjuder appar som du kan ladda hem till din smartphone eller surfplatta.

De välkända handelsplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5 (som du kan använda via en lång rad oberoende nätmäklare) har till exempel släppt appar där du får tillgång till alla de vanliga funktionerna, inklusive möjligheterna för koperingshandel. Även ovan nämnda nätmäklaren eToro har appar tillgängliga som fungerar bra för copy trading.

Kan man använda sig av copy trading för kryptovaluta?

Ja, det är möjligt, och på flera olika vis.

Ta gärna en närmare till på till exempel eToro och mäklare som använder MetaTrader4 om du är intresserad av automatiserad koperingshandel som ger dig exponering mot kryptovaluta. Andra bra ställen att undersöka är de specialiserade kryptovalutaplattformarna 3Commas och Coinmatics.

När du letar efter möjligheter att tjäna pengar på kryptovaluta genom copy trading, kom ihåg att du har fler valmöjligheter än bara renodlad valutahandel. Du kan till exempel komplettera med Contracs for Difference (CFD:s) baserade på kryptovaluta, för att få exponering mot valutakurserna utan att faktiskt behöva äga någon kryptovaluta.

Att tänka på

Det finns mycket att tänka på när man väljer vem eller vilka handlare man ska följa för sin koperingshandel, och vilken nätmäklare, koperingsmjukvara och plattform som är bäst. Här är några exempel på punkter som kan vara bra att fundera på.

  • Hur är min riskvillighet? Vissa handlare som rönt enorma framgångar på senare tid har gjort det genom att ta mycket stora risker. Blir det fel framöver kan det snabbt gå utför, eftersom de ägnar sig åt mycket riskfylld handel med hög volatilitet. Är detta en strategi som du är bekväm med, och hur mycket pengar är du villig att riskera på denna typ av strategi? Det är vanligt att koperingshandlare delar upp sin budget så att de satsar en viss procent – men inte hela budgeten – på att följa en handlare med hög volatiliet.
  • Vill jag att det ska gå så automatiskt som möjligt, eller vill jag få möjlighet att fatta beslut i stunden? För vissa passar signaler och liknande bättre än helt automatiserad handel.Kommer jag att bli irriterad på att få meddelanden och varningar till din mobiltelefon? Är jag ofta i situationer där jag inte kan/vill kolla telefonen direkt? Om du kan svara ja på någon av dessa frågor, välj inte en metod som bygger på att du tar emot meddelanden och besvarar dem på sekunden.
  • Är det några speciella marknader jag är intresserad av, eller vill jag bara följa en framgångsrik handlare oavsett marknad? Är jag bekväm med att kopieringshandla på en marknad jag vet mycket lite om?
  • Hur mycket vill jag kunna ställa in i förväg? Vissa mjukvaror ger dig större inflytande än andra.

Vad är handelssignaler?

Handelssignaler (trading signals) är en slags indikatorer som följare kan prenumerera på och använda som en del av investeringsstrategin. Med signaler går det inte lika fort som med renodlad automatiserad copy trading. Du tar emot signalen och måste själv avgöra vad som ska ske härnäst, så du får möjlighet att där och då justera parametrarna för din order, till exempel vad gäller faktorer som storlek, stop-loss och take-profit.

Det finns massor av oberoende leverantörer av signaler att välja mellan, och stora plattformar som MetaTrader4 och MetaTrader5 erbjuder också signalservice. När du väljer mellan de olika möjligheterna, tänk på att vissa prenumerationer kostar pengar.