Monero

Monero är en kryptovaluta som lanserades 2014. Även jämfört med de flesta andra kryptovalutor har den ett mycket starkt fokus på integritet.

Monero använder en fördunklad offentlig redovisning, där någon kan sända eller skicka transaktioner, men externa observatörer kan inte berätta källan, beloppet eller destinationen. Både betalningar och kontosaldon förblir dolda, vilket har uppskattats av individer som söker en hög grad av integritet.

Vissa individer använder Monero för att bryta länken mellan transaktioner som utförs i andra valutor eller kryptovalutor. En valuta / kryptovaluta omvandlas till Monero, och sedan – efter en viss fördröjning – genomförs en ny konvertering och pengarna skickas till en adress utan länkar till de tidigare använda.

Monero betyder mynt på Esperanto.

Korta fakta om Monero

 • Lanserades: 18 april 2014
 • Förkortning: XMR
 • Symbol: ɱ
 • Källmodell: BSD 3-klausul
 • Tidsstämplingsschema: Bevis-på-arbete
 • Hash-funktion: CryptoNight
 • Utgåva: Decentraliserad, blockbelöning
 • Blockeringstid: 2 minuter (tidigare 1 minut )

Underenheter

1 pinconero = 0.000000000001 minero

1 pinconero är alltså en biljondel av en minero.

Arkitektur

Monero förlitar sig på CryptoNight bevis-på-arbete hashalgoritmen från CryptoNote-protokollet. Detta skiljer Monero från de flesta Bitcoin derivat.

CryptoNote-protokollet är utmärkt för fördunkning av blockkedjan. Bland annat blandar ring signaturerna avsändarens input med en annan grupps, vilket gör det mycket svårare att skapa en länk mellan varje transaktion som följer.

Monero skyddar också användarens integritet genom att generera ”smygadresser” för varje transaktion. Syftet med detta är att göra det mycket svårt för alla som inte är avsändaren eller mottagaren att avslöja den faktiska destinationsadressen för en transaktion.

En annan anmärkningsvärd Monero-funktion är ringen av konfidentiell transaktionsmekanism som tjänar till att dölja det överförda beloppet.

Monero mining

Monero var medvetet utformad för att vara motståndskraftig mot applikationsspecifik ASIC-mining. (ASIC-mining är en mycket vanlig typ av Bitcoin mining.)

Monero kan brytas någorlunda effektivt på x86, x86-64, GPU och ARM.

Monero

BitMonero & Moneros historia

År 2014, kunde en medlem som kallades thankful_for_today på BitcoinTalk-forumet förgrena kodbasen för Bytecoin till namnet BitMonero. Communityt som stöttade den nya kryptovalutan blev snart besvikna på den, eftersom många eftertraktade förbättringar – som förändringar för att blockera tid och svansutsläpp – inte genomfördes. När medlemmen thankful_for_today försvann från utvecklingsscenen tog communityt över projektet och ändrade valutanamnet från BitMonero till bara Monero.

Darknet

2016 upplevde Monero en mycket snabb tillväxt i både marknadsvärde och transaktionsvolym, till stor del för att det hade blivit en populär valuta för darknets marknadstransaktioner.

Ökad integritet

I januari 2017 ökade Monero sin transaktionsintegritet genom att implementera Confidential Transactions, en algoritm som skapats av Bitcoin Core-utvecklaren Gregory Maxwell. Med den här nya algoritmen kunde Monero bättre dölja beloppen som överfördes. Samtidigt infördes en förbättrad version av ringsignaturer.

Svagheter markerade

I april 2017 påpekade en forskare tre stora svagheter i Monero-systemet som kunde komma att äventyra användarens integritet.

 • En svaghet som innebär möjligheten att utnyttja ringens signaturstorlek till noll.
 • En svaghet som innebär möjligheten att utnyttja produktsammanfogning, och som innefattar spårning av transaktioner där två utgångar tillhör samma användare. Detta kan till exempel hända när en användare skickar Monero till sig själva (”churning”).
 • En svaghet märkt Temporal Analysis som innebär att man förutsäger rätt utdata i en ringsignatur.

För att avhjälpa de första svagheterna introducerade Monero-teamet Ring Confidential Transactions (RingCT) redan innan forskningsdokumentet hade blivit offentligt. Det är också värt att notera att de krävde en minsta storlek på ringsignaturer i sin protokolluppgradering i mars 2016.

Monero börsvärde

Uppgifter från 18 februari 2019 visade ett börsvärde på 1,93 miljarder USD.

Kontroversiell användning

På grund av deras mycket höga sekretessnivå är Monero ofta den kryptovaluta som valts för personer som har mycket starka skäl att dölja sina transaktioner och innehav, eller som har blockerats från andra transaktionsmetoder. Individen eller individerna bakom utpressningsprogrammet WannaCry 2017 konverterade till exempel sina orättmätigt erhållna vinster till Monero för att dölja sina spår, och de vita nationalisterna Christopher Cantwell och Andrew Auernheimer började använda och marknadsföra Monero efter att många onlinebetalningsplattformar tog ställning mot vita nationalister efter Unite the Right rally 2017. Den ökända hackargruppen, känd som The Shadow Brokers, accepterar också betalningar i Monero.