Avanza vs. NordNet

NordNet eller Avanza? Det är en fråga som många småsparare ställer sig när de vill börja handla med aktier och fondandelar på nätet. Både NordNet och Avanza är enormt populära bland de svenska småspararna, bland annat eftersom de utmanat de stora bankjättarna med sina låga kostnader och stora utbud. Förutom svenska och utländska aktier och fondandelar kan du även handla med optioner hos både Avanza och NordNet.

Så, vem vinner i kampen mellan Nordnet och Avanza? Svaret är att det beror på vilka punkter du tycker är viktigast. Om du är total nybörjare som aldrig handlat med värdepapper på nätet tidigare rekommenderar vi Avanza, särskilt om du inte planerar att göra några enstaka stora investeringar utan är troligare att göra flera små köp. (NordNet har bättre villkor för courtage när det gäller stora investeringar.)

Vår rekommendation bygger på att Avanzas plattform är tydligare, mer intuitivt och helt enkelt enklare att navigera och förstå sig på för den som inte är van vid värdepappershandel på nätet. Dessutom är Avanzas kundtjänst, enligt vår erfarenhet, både snabbare och bättre. När vi skickat e-post till Avanzas kundtjänst har vi vanligen fått svar inom ett dygn, medan NordNets kundtjänst har tagit uppemot en vecka på sig att svara. Dessutom har det varit mer problem med NordNets kundtjänst vad gäller felaktiga och otydliga svar, eller information som snabbt tagits tillbaka och ändrats efter det initiala svaret.

Är man en mer rutinerad handlare som inte tycker att det är särskilt knepigt att förstå hur en vanlig handelsplattform på nätet fungerar kan man lika gärna välja NordNet, särskilt om man också vet med sig att man sällan behöver någon akuthjälp från kundtjänsten och själv brukar kunna läsa sig till vad som gäller. Det är absolut inte så att NordNets handelsplattform är krånglig; den är bara inte riktigt lika enkel som Avanzas och för nybörjaren kan detta göra stor skillnad. Detta gäller även apparna för mobilen; Avanzas app är lite enklare att navigera för den som inte är van.

I övrigt är det mest mindre punkter som talar för eller emot i kampen NordNet vs. Avanza.

  • Är det viktigt för dig att kunna låna pengar med dina aktier som säkerhet och använda pengarna till vad som helst? Välj i så fall Avanza. NordNet erbjuder också lån med aktier som säkerhet, men bara för att göra investeringar i värdepapper via NordNet.
  • Gillar du kopieringshandel (copy trading)? I så fall bör du inte välja någon av dessa mäklare utan du bör istället välja eToro. eToro är en social mäklare som specialiserar sig på social & Copy trading.  Om du inte vill välja en utländsk mäklare så skall du välja NordNet, för Avanza erbjuder inte någon copy trading funktion. Kopieringshandel innebär kortfattat att du kan följa andra handlare på plattformen och välja att kopiera deras transaktioner.

Exempel på sådant som både Avanza och NordNet erbjuder

  • Du kan nå ditt handelskonto och genomföra transaktioner i vanlig dator, på mobiltelefon och på surfplatta.
  • Du kan handla med både aktier, fondandelar och optioner. Utbudet av aktier omfattar både svenska och utländska bolag. Courtaget är högre för handel med utländska aktier än för svenska. Exempel på representerade börser och handelsplatser är Stockholmsbörsen, Aktietorget, NYSE och NASDAQ.
  • Det finns flera olika kontotyper, för att passa olika typer av handlare.
  • Det finns specialerbjudanden för småsparare/nybörjare som innebär vissa möjligheter att handla med värdepapper utan att betala något courtage. Du måste uppfylla vissa krav. Mer information hittar du hos Avanza respektive NordNet. En bra lösning för att bygga upp sitt sparande utan att slösa bort pengar på courtage.
  • Både Avanza och NordNet låter dig öppna investeringssparkonto (ISK) hos dem. Det är också tillåtet att ha ISK hos bägge samtidigt om du så föredrar.
  • Ditt skydd av den statliga insättningsgarantin och det statliga investerarskyddet är det samma hos NordNet som hos Avanza. Mer information hittar du hos Riksgalden.se.