Dogecoin

Dogecoin är en kryptovaluta som lanserades i december 2013. Den marknadsfördes ursprungligen som en ”skämtvaluta” men fick snabbt en dedikerad online-community av användare. I januari 2014 hade Dogecoin en kapitalisering på 60 miljoner USD.

Dogecoin hämtar sitt namn från Doge-memen (den med Shiba Inu hunden).

Få vanliga leverantörer accepterar betalning i Dogecoin, men valutan har blivit en väletablerad valuta för att donera online, inklusive att ge dricks åt producenterna av uppskattat innehåll. Inom vissa onlinegrupper äger en del handel med Dogecoin för materiella föremål rum, såsom Reddit.

I februari 2014 ställdes en uttagsautomat Dogecoin ut på Coinfest i Vancouver, Kanada. Följande månad invigdes två bankomater som stöder olika kryptovalutor, inklusive Dogecoin, i Tijuana, Mexiko.

Korta fakta om Dogecoin

  • Lanserades: 6 december 2013
  • Förkortning: DOGE
  • Symbol: Ð
  • Källkod: Öppen källkod
  • Hash-funktion: Scrypt-baserad
  • Blockeringstid: 1 minut

Dogecoin mining

När Dogecoin lanserades i december 2013 var avsikten att producera inte mer än 100 miljarder dogecoins. Senare tillkännagavs att Dogecoin-nätverket inte skulle införa några begränsningar för antalet producerade dogecoins.

Jämfört med de flesta andra kryptovalutor lanserades Dogecoin med ett snabbt myntproduktionsschema, och i mitten av 2015 hade det ursprungliga målet på 100 miljarder mynt uppnåtts. Den 100:e miljarder dogecoin utvanns i juni det året.

Precis som Luckycoin (som den bygger på) använder Dogecoin scrypt-teknik i sin bevis-på-arbete-algoritm. På grund av scrypt kan Dogecoin miners inte använda SHA-256 mining (en typ av utrustning som vanligtvis används av de som håller på med Bitcoin mining). Scrypt gör det också svårt (om än inte omöjligt) att skapa dedikerade FPGA- och ASIC-enheter för Dogecoin mining.

Luckycoin är baserat på ett system där en randomiserad belöning delas ut för varje brytande block istället för en statisk belöning, och Dogecoin förlitade sig på detta belöningssystem fram till mars 2014 då de bytte till statiska belöningar.

Jämfört med Litecoin (den kryptovaluta som Luckycoin bygger på) har Dogecoin en märkbart snabbare blocktid: 1 minut istället för 2,5 minuter.

Börshandel

Det finns en hel del plattformar tillgängliga online där du kan handla i Dogecoin mot andra kryptovalutor, framförallt Bitcoin och Litecoin.

En av de första börserna som tillät handel med DOGE / USD var AltQuick.co, som snart följdes av Vault of Satoshi – som också lade till DOGE / CAD-handel till fatet.

Om du vill handla med DOGE / EUR eller DOGE / GBP kan du till exempel göra det på den brittiska börsen Yacuna.

Exempel på börser där Dogecoin kan bytas mot CNY (Renminbi, Kinas valuta) är Bter, BTC38 och Mengmengbi.

Den Hong Kong-baserade handelsplattformen Asia Nexgen har uppmuntrat byteshandel med Dogecoins mot ett brett spektrum av valutor sedan februari 2014.

Bakgrund

Skapelsen

Dogecoin berättelsen börjar med Billy Markus, en programmerare bosatt i Portland, Oregon, USA, som ville göra en inte -så seriös kryptovaluta som kunde nå en bredare demografi än Bitcoin. Vid samma tid uppmuntrades Jackson Palmer – en medlem av Adobe Systems marknadsavdelning i Sydney, Australien – att hjälpa till att förvandla denna idé och så småningom köpte de domänen dogecoin.com och satte upp en stänkskärm med myntets logotyp. Efter att det länkats till webbplatsen från ett IRC-chattrum, väckte den Marcus uppmärksamhet, som sträckte sig ut till Palmer och började arbeta med att göra Dogecoin till en verklighet.

Billy Markus använde kryptovalutan Luckycoin som bas för sitt arbete med Dogecoin. Luckycoin är i sin tur baserad på Litecoin, som är en av de tidiga Bitcoin-spinofferna.

Lansering

Dogecoin lanserades den 6 december 2013 och fick snabbt många fans.

Den 19 december steg priset på Dogecoin snabbt. På 72 timmar ökade den nästan 300% i värde mot USD, från 0,00026 USD till 0,00095 USD per 1 dogecoin. Bara några dagar senare sjönk priset med 80% – delvis för att stora gruvdammar som bildats bröt stora mängder dogecoins. (Vid den tiden krävdes väldigt lite beräkningskraft för att bryta dogecoins.)

Första storskaliga stöld

Det första kända storskaliga stölden av Dogecoins inträffade på juldagen 2013, när någon hackade online-plånboksplattformen Dogewallet och stal miljontals Dogecoins. .

Även om detta var en negativ händelse blev det bra reklam för Dogecoin eftersom stölden orsakade mycket snack online och gjorde fler medvetna om Dogecoins existens.

Dogecoin communityn lanserade kampanjen SaveDogemas för att hjälpa stöldens offer. Efter ungefär en månad hade tillräckligt med pengar donerats för att täcka alla stulna Dogecoins.

Handelsvolym

I januari 2014 överträffade Dogecoins handelsvolym i en kort stund Bitcoin och alla andra kryptovalutor tillsammans. Noterbart var att börsvärdet för Dogecoin fortfarande var mycket mindre än för Bitcoin.

Data från 31 januari 2014 visar att handelsvolymen för Dogecoin över de stora börserna där den handlades uppgick till 1,05 miljoner USD och börsvärdet var cirka 60 miljoner USD. De mest omsatta valutapar vid de tre börserna som stod för majoriteten av volymen (Bter, Cryptsy och Vircurex) var DOGE / BTC, DOGE / CNY och DOGE / LTC.

Insamling

Dogecoin-communityn har en historia av att lansera insamlingsevenemang. Som nämnts ovan hade Dogecoin-entusiaster en insamling till exempel för att hjälpa dem som fick sina Dogecoins stulna av en hackare på juldagen 2013.

Andra exempel på Dogecoin kampanjer:

  • Insamling för att samla in pengar till det jamaicanska Bob-teamet, som hade kvalificerat sig till Vinter OS i Sotji 2014 men saknade pengar för att resa dit. Ungefär $ 40 000 behövdes men $ 129 687 samlades in mellan 19 januari och 22 januari 2014, vilket överträffade det ursprungliga målet.
  • Insamling för Shiva Keshavan, den första indiska representanten som tävlat i rodel vid de olympiska vinterspelen.
  • Insamling för att bygga en brunn i Tana-dammen, Kenya i samarbete med Charity: Water.
  • Insamling för att sponsra NASCAR-föraren Josh Wise