Antal fonder ISK

Om du tar en titt på de många olika banker och institut som erbjuder ISK kan du se att en av de punkter där de kan skilja sig rejält från varandra är antalet fonder de har i sin fondkatalog.

Till exempel erbjuder NordNet cirka 1 500 olika fonder, medan Swedbank har nöjt sig med ungefär 500 stycken.

Som sparare bör man dock inte stirra sig blind på själva antalet fonder, utan istället granska om utbudet uppfyller de planer man har för sitt sparande. Om du till exempel bara tänker köpa fondandelar i svenska fonder har du ju inte någon nytta av en katalog som erbuder massor av utländska fonder – det är ju utbudet av svenska fonder som spelar roll för just dig.

Här är några punkter som är bra att ta i beaktande när man granskar utbudet av fonder:

  • Vad är viktigast för mig: passivt förvaltade fonder med låga förvaltningsavgifter eller aktivt förvaltade fonder med höga förvaltningsavgift? Eller är det viktigt att jag får tillgång till båda varianterna?
  • Finns det några fonder där jag betalar noll förvaltningsavgift? Innebär detta att jag måste betala någon annan sorts avgift?
  • Hur ser utbudet av indexfonder ut, och är denna punkt viktig för mig?
  • Är geografisk spridning viktigt för mig, och kan jag uppnå önskad geografisk spridning med det här fondutbudet?
  • Är det någon viss geografisk marknad jag absolut vill ha exponering mot, och hur väl är den representerade i fondutbudet?
  • Är det någon viss bransch jag absolut vill ha exponering mot, och hur väl är den representerade i fondutbudet?
  • Är någon viss etisk/moralisk inriktning viktig för mig, och hur väl är den representerad i fondutbudet? Det finns idag till exempel miljövänliga fonder, kristna fonder, fonder som inte investerar i vapen, etc.
  • Vill jag kunna få exponering mot kryptovaluta, och hur ser fondutbudet ut på den punkten? Ingen exponering alls? Bara exponering mot Bitcoin? Exponering mot minst två olika kryptovalutor?

Jag vill ha så stor fondkatalog som möjligt!

Om du vill ha så stor fondkatalog som möjligt kan du till exempel välja NordNet (cirka 1 500 fonder), SAVR (cirka 1 300 fonder) eller Avanza (cirka 1 300 fonder).