SEB ISK

 

Några viktiga punkter

  • Du kan handla med aktier, fonder och strukturerade värdepapper i ditt SEB ISK.
  • Du kan handla över internet, via telefon eller genom att besöka bankkontoret.
  • SEB låter dig handla med aktier med låga courtage frpn 1 kr.
  • Vi väntar på information om vilka regler som gäller för flytt av värdepapper från SEB ISK.

strong>Courtage

SEB låter dig handla med aktier med låga courtage frpn 1 kr.

Utbud av värdepapper

Det finns gott om aktier och fonder att välja mellan för den som har ett ISK hos SEB, och här erbjuds även handel med vissa strukturerade värdepapper.

Utbudet av aktier omfattar både svenska och utländska, bland annat sådana som handlas på Stockholmsbörsen, Nasdaq och Aktietorget.

Kryptovaluta

Det går inte att köpa, sälja eller förvara kryptovaluta i ditt ISK hos SEB.

Kan jag spara kontanter i mitt ISK?

Ja, det kan du, men ett ISK – oavsett om det är hos SEB eller hos någon annan – är inte en optimal plats för långtidsförvaring av likvida medel eftersom du betalar skatt på innehavet i ditt ISK. Därför är det bättre att till exempel förvara pengarna i ett vanligt bankkonto där du bara betalar skatt på vinster.

Värt att tänka på är också att du inte får någon avkastning på pengar som förvaras i ditt ISK, så om det rör sig om större belopp och längre tidsperioder bör du överväga att investera pengarna istället.

Är tillgångarna i mitt SEB ISK låsta för någon viss tid?

Nej, SEB ISK är inte ett låst sparande. Det finns inte några regler om att du måste vänta till något visst datum innan du kan ta ut dina pengar från ditt ISK hos SEB, och banken har inte heller några regler som begränsar hur många uttag du kan göra per dag eller vecka. Så länge det finns pengar i ditt ISK kan du ta ut dem. Du kan också när som helst ge order om att värdepapper i ditt ISK ska säljas av.

Säkerhet för spararen

Både den statliga insättningsgarantin och det statliga investerarskyddet gäller för ditt ISK hos SEB. Den statliga insättningsgarantin gäller för pengar; upp till 1 050 000 kronor per person och institut. Det statliga investerarskyddets tak ligger på 250 000 kronor.

Beskattning

Ditt ISK hos SEB beskattas enligt samma regler som alla andra ISK.

Du kan läsa mer om detta på vår sida om ISK beskattning.

Får jag bara ha ett ISK?

Lagstiftningen innehåller inte någon begränsning för hur många ISK en privatperson får ha samtidigt. Du kan ha ISK hos flera olika tillhandahållare samtidigt, och du kan också öppna flera stycken ISK hos SEB.

Flyttning av tillgångar mellan ISK hos olika finansinstitut

Kan jag flytta värdepapper till mitt SEB ISK från mitt ISK hos något annat finansinstitut?

Det beror på reglerna hos det andra finansinstitutet. SEB har inget emot att du flyttar tillgångar till ditt SEB ISK och de tar inte ut någon avgift för att ta emot dem till ditt ISK. Däremot kan den tillhandahållare du flyttar dina tillgångar ifrån tillämpa andra relger, och avgifter, så du behöver kontakta dem för att få veta vad som gäller eftersom detta ligger utanför SEB:s kontroll.

Kan jag flytta värdepapper från mitt SEB ISK till mitt ISK hos något annat finansinstitut?

Vi väntar på svar från SEB.