Aurora

Aurora ( coin ) är en peer-to-peer-kryptovaluta som lanserades i februari 2014 av pseudonymen Baldur Friggjar Óðinsson, som marknadsförde den som ett alternativ till den isländska kronan och uppgav att hälften av alla skapade Auroracoins skulle distribueras gratis bland de cirka 330 000 personer listade i Islands nationella ID-databas.

Under den isländska finanskrisen 2017-2018 hade Islands regering antagit kapitalbegränsningslagar som begränsade den fria rörligheten för kapital in och ut från Island. Dessa regler var fortfarande på plats när Auroracoin lanserades och upphävdes inte förrän 2017. Således hälsades Auroracoin av vissa som ett välkommet kryphål. Det är också värt att notera att den isländska valutalagen vid den tiden förbjöd utbyte av Bitcoins från landet.

Redan före Eurocrisis (som också drabbade Island) nämdes Island som ett särskilt lämpligt land för virtuell valutaanvändning. Isländarna var redan djupt bekanta med elektronisk finansiering och förlitade sig starkt på andra betalningsmetoder än fysiska räkningar och mynt, och det fanns ett stort intresse för Bitcoin.

Korta fakta om Auroracoin

Förkortning: AUR

Symbol:

Auroracoin var ursprungligen baserat på Litecoin och använde en krypteringssäkerhets-algoritm. Den 8 mars 2016 bytte den över till en ny kodbas med multi-algo arkitektur. Den här nya kodbasen baserades på DigiByte och användes redan för Myriadcoin.

Symbol

Symbolen för Auroracoin är runan ᚠ (fé). Den representerar mobil rikedom och är relaterat till det engelska ordet fee. Ursprungligen betecknade det nötkreatur, får och liknande värdefulla husdjur.

Airdrop

Som nämnts ovan planerade personen eller personerna bakom Auroracoin att ge bort hälften av alla de skapade Auroracoinsen gratis genom att distribuera dem till alla människor som ingår i Islands nationella ID-databas. Detta skulle innebära att varje person får lite mer än 31 Auroracoins var. Anmärkningsvärt fick Auroracoin projektet statligt tillstånd att använda den nationella ID-databasen för detta ändamål.

Genom att använda denna breda distributionsprocess, känd som Airdrop, hoppades ”Odinsson” att snabbt skapa ett stort valutanätverk och införa kryptovalutan i bredare skala.

Fas 1

Fas 1 av Airdrop startade den 25 mars 2014, med 31,8 AUR som distribuerades till alla som var kvalificerade och gjorde anspråk på sin del. Vid den tidpunkten var 1 AUR värt 12,11 USD, så varje mottagare fick motsvarande 385 USD gratis.

Inte överraskande resulterade denna plötsliga flod av pengar i att värdet på Auroracoin sjönk (inflation). Inom en dag – när ungefär 281.000 Auroracoins hade distribuerats – hade priset på AUR sjunkit med nästan 50% mot BTC.

Fas 1 slutfördes den 24 juli 2014. Vid den tidpunkten hade 35 430 individer fått Auroracoins (totalt 1 126 6 744 Auroracoins). Samtidigt var Islands totala befolkning 320 000+ personer.

Fas 2

Fas 2 av Airdrop började direkt efter fas 1 och pågick till 24 november. Eftersom Auroracoinens värde sjönk avsevärt mot den isländska kronan under fas 1 ökade mängden Auroracoins som delades ut till återstående individer under fas 2 till 318 mynt per person. Innan fas 2 var över hade nästan 1,6 miljoner Auroracoins distribuerats till 5024 mottagare.

Fas 3

Den tredje och sista fasen för Airdrop startade den 25 november 2014 och fortsatte till 24 mars året därpå.

Över 2600 individer hävdade sin rätt till mynten under fas 3 och var och en av dem fick 636 mynt (eftersom värdet på en Auroracoin jämfört med den isländska kronan hade sjunkit ännu lägre). Nästan 1,7 miljoner Auroracoins distribuerades under fas 3.

Ej uthämtade mynt

Som förväntat hämtades inte alla Auroracoins ut som var avsedda för Airdrop. När fas 3 avslutades fanns det fortfarande 5 344 628 av de utsedda mynten sim inte hade utdelats.

Precis som det hade fastställts i Airdrop-planen ”brändes” dessa icke-begärda Auroracoins, dvs gjordes oåtkomliga genom att skickas till adressen AURburnAURburnAURburnAURburn7eS4Rf. Detta evenemang ägde rum den 22 april 2015.

Stiftelsen

Auroracoin stiftelsen grundades den 29 mars 2015 och beviljades 1 miljon AUR av utvecklaren.

Syftet med stiftelsen är att uppmuntra teknisk utveckling av Auroracoin-systemet och främja användningen av denna kryptovaluta på Island.

Kontrovers

Naturligtvis fick lanseringen och den utbredda spridningen av Auroracoins på Island stor uppmärksamhet i landet och blev ett mycket debatterat ämne. Den rättsliga statusen för kryptovalutor var oklar och vissa politiker var mycket kritiska till Auroracoin-projektet. Riksdagsledamoten Frosti Sigurjónsson gick så långt som att föreslå att Auroracoin var en olaglig ekonomisk bluff.