Bitcoin

Bitcoin är en av de mest kända av kryptovalutorna och den har funnits i över ett decennium. Det lanserades 2009 och 2015 hade det blivit så väletablerat att över 100 000 leverantörer över hela världen accepterade betalning i Bitcoin.

Bitcoin är beroende av ett peer-to-peer-nätverk (P2P) för att fungera och använder en databas som distribueras över nätverksnoder.

Korta fakta om Bitcoin

 • Lanserades: 2009
 • Symbol: Ƀ
 • Förkortning: BTC eller XBT (ingen av dem är ISO-standard)
 • Basenhet: 1 bitcoin

Underenheter

 • 1 millibitcoin (1 mBTC) är 1/1 000 bitcoin (10−3).
 • 1 mikrobitcoin (1 μBTC) är 1 / 1.000.000 bitcoin (10−6).
 • 1 satoshi är 1/100 miljoner bitcoin (10−8).

Bakgrund

Grundprogramvaran för Bitcoin släpptes 2008 av någon (eller möjligen några) med pseudonymen Satoshi Nakamoto. ”Satoshi Nakamoto” publicerade också ett papper online som beskriver hur denna kryptovaluta skulle fungera. Sedan 2019 har identiteten för Satoshi Nakamoto fortfarande inte avslöjats, trots 10+ års tung spekulation.

En liten grupp dedikerade kryptovalutaföretag arbetade med vad Satoshi Nakamoto hade tillhandahållit, och kryptovalutan Bitcoin släpptes i januari 2009.

2011 nådde BTC / USD-växelkursen 1 BTC – 30 USD för första gången någonsin, men marknadspriset för BTC sjönk till bara 2 USD strax därefter.

2013 – ett händelserikt år för kryptovalutor

Eurokrisen 2013 väckte stort intresse för alternativa betalningsmetoder, inklusive kryptovalutor som Bitcoin. I synnerhet började Nicosa University på Cypern acceptera betalningar i bitcoin. På andra sidan Atlanten publicerade USA: s finansiella brottsbekämpningsnätverk (FinCEN) ett regelverk för decentraliserad virtuell valuta, och den 15 maj användes de nya reglerna för att konfiskera konton som var knutna till online-kryptovalutamarknaden Mt. Gox. Följande månad gjorde den amerikanska läkemedelsmyndigheten (DEA) sin allra första Bitcoin-konfiskering.

I Kanada invigdes världens första Bitcoin-bankomat i Vancouver den 29 oktober.

Den 28 november når marknadspriset för 1 bitcoin 1000 USD.

2017-2018 Bitcoin konjunkturer

2017 var ett år med många nya rekord för BTC / USD växelkursen, eftersom priset på bitcoin steg till de då oförutsedda nivåerna. Den klättrade till 2000 USD i maj, nådde 4.000 USD i augusti, 5.000 USD i september och nådde sin topp på 19 783,21 USD den 17 december. Den 22 december hade det sjunkit till under 14 000 USD.

Bitcoin-kraschen 2018 inträffade strax efter slutet av 2017. Mellan 6 januari och 6 februari föll bitcoinpriset med ungefär 65%.

Bitcoin-kraschen 2018 var en del av Great Crypto Crash 2018, eftersom flera andra kryptovalutor följde bitcoin-banan (om än på lägre nivåer), rekordhög tillväxt sågs i slutet av 2017 och föll sedan dramatiskt i början av 2018. Under första kvartalet 2018 förlorade kryptovalutornas börsvärde över 340 miljarder USD, vilket är den största förlusten i kryptovalutor hittills.

Hur nya bitcoins skapas

Nya bitcoins skapas genom en process som kallas bitcoin mining.

Bitcoin-nätverket behöver datorkraft för att fungera, och det belönar de som doneras sin datorkraft med nyskapade bitcoins. På grund av detta skapas ständigt nya bitcoins. Hittills har detta inte orsakat någon inflation, eftersom intresset för att köpa bitcoins har ökat snabbare än skapandet av nya bitcoins.

För att uttrycka det enkelt: En bitcoin-gruvarbetare donerar datorresurser till Bitcoin-nätverket genom att låta nätverket använda hens dator för att verifiera och logga bitcoin-transaktioner. I utbyte får bitcoin-gruvarbetaren nyskapade bitcoins.

Vad är en Bitcoin-plånbok?

För att bevisa att du är ägare till en viss bitcoin måste du förse Bitcoin-nätverket med vissa uppgifter. Dessa data kan lagras digitalt eller fysiskt. Lagringsmediet kallas vanligtvis en Bitcoin-plånbok.

Den mest kända formen av Bitcoin-plånbok är den elektroniska, där du lagrar informationen i digital form på din egen datorhårddisk. En nackdel med detta är att du riskerar att förlora informationen vid datorproblem.

Ett annat alternativ är att lagra informationen fysiskt, t.ex. i form av utskrifter på papper. Naturligtvis kommer det alternativet med nackdelar också.

Om du inte vill lagra information på din egen dator eller fysiskt finns det leverantörer tillgängliga online som låter dig hålla din Bitcoin-plånbok på deras server.

Överföra Bitcoins

Bitcoins överförs via Bitcoin-nätverket utan att använda några banker.

 1. María vill överföra 2 av sina Bitcoins till Erik.
 2. Erik ger sin Bitcoin adress till María. (Adressen har genererats av hans digitala Bitcoin-plånbok och är endast giltig för en överföring.)
 3. María beordrar sin plånbok att överföra 2 bitcoins till Eriks Bitcoin adress. En privat nyckel lagrad på Marias dator används för att generera en digital signatur.
 4. Den digitala signaturen bekräftas av Bitcoin-nätverket med den offentliga nyckeln.
 5. Två bitcoins överförs från María till Erik.