Uttag från ISK

Är pengarna i mitt ISK låsta för någon viss tid?

Lagstiftningen ställer inte några krav på att pengar i ett ISK ska vara låsta för någon viss tid, och det finns massor av banker och andra institut som erbjuder ISK helt utan bindningstider eller liknande. Du kan alltså använda ett ISK utan att dina pengar blir låsta för någon viss tid, och utan att du tvingas betala någon straffavgift eller liknande för att du tar ut pengar från ditt ISK en kort tid efter att du satt in dem.

Betalar jag uttagsavgift när jag tar ut pengar ur mitt ISK?

Det beror på vem du har ditt ISK hos, men det finns gott om banker och andra institut som inte tar ut några uttagsavgifter när du för över pengar från ditt ISK till ditt bankkonto via internet.

Detta är en bra punkt att kontrollera innan man skaffar ISK hos någon, så att man vet vad som gäller och kan välja bort de som tar ut uttagsavgifter om man inte vill betala sådana.

Betalar jag skatt på pengarna jag tar ut från mitt ISK?

Nej, du betalar inte skatt på uttagen från ditt ISK. Det förekommer inte heller någon reavinstbeskattning när du säljer av värdepapper i ditt ISK.

När ISK skapades var det för att förenkla för vanliga privatpersoner som vill spara i aktier och fonder utan att behöva krångla till sin deklaration. Tanken är därför att ISK ska vara så smidigt som möjligt ut skattehänseende, och man ska till exempel inte behöva ta upp uttag i din deklaration och betala skatt på dem.