Dash

Dash är en kryptovaluta som lanserades 2014 som en gren av Bitcoin-protokollet. Dash använder programvara med öppen källkod och förlitar sig på en decentraliserad autonom organisation (en “DAO”) som drivs av en del av användarna som kontrollerar masternoderna. Blockchain för Dash består av både masternoder och standardnoder.

Dash skapades som ett alternativ till Bitcoin, med ett särskilt fokus på att erbjuda mycket snabba transaktioner och ha en snabb ledningsstruktur.

Ledning

Den decentraliserade autonoma organisationen (DAO) som styr Dash sätter sina beslut i handling via masternoder på blockchain.

Varje masternode kommer att utföra standardnodfunktioner – som att vara värd för en kopia av blockchain, vidarebefordra meddelanden och validera transaktioner – men den kommer också att användas för att rösta om förslag som läggs fram om ändringar i Dash ekosystem.

För att kunna styra en masternod måste du äga minst 1000 Dash. Dessutom behöver en masternode en statisk IP-adress och uppfylla vissa mininumkrav när det gäller diskutrymme, nätverksbandbredd, RAM och CPU.

Ett proof-of-service-protokoll används för att säkerställa att masternoderna har det senaste blockchain-protokollet.

Mining

Dash bryts med en Proof-of-Work-algoritm med X11-hashfunktionen. 11 hashrundor används och den genomsnittliga tiden som krävs för att bryta ett mynt är två och en halv minut.

Specialtransaktioner

Förutom standardtypen för transaktioner inom Dash-nätverket kan masternoderna utföra två speciella transaktionstyper: InstantSend och PrivateSend.

  • InstantSend kringgår gruvdrift och kräver enighet av masternoder för validering. Detta gör transaktionen extra snabb.
  • PrivateSend är utformat för att öka integriteten genom att göra transaktionen ännu svårare att spåra. Detta uppnås genom att blanda oanvända Dash från deltagande användare innan transaktionen genomförs.

Bakgrund

Namnet

Vad vi idag känner till som Dash lanserades under namnet Xcoin i januari 2014. Namnet ändrades så småningom från Xcoin till Darkcoin och sedan (i mars 2015) till Dash. Dash är ett teleskopord för digitalt och kontant.

Evan Duffield

Evan Duffield var drivkraften bakom skapandet av Xcoin.