monstera

Odla och sälj stickligar

Krukväxter blir alltmer populära och det är idag inte ovanligt att lägga stora pengar på att köpa en stickling av en ovanlig art. Att odla och sälja sticklingar kan därför en lönsam hobby om du gillar blommor och har gröna tummar.  Det är t.o.m. möjligt att göra det till ett yrke om du är villig att satsa energi och pengar på det.  Att sälja sticklingar som hobby (sidehustle) är något som alla med gröna tummar kan göra.  Om du vill satsa på att göra det till ett yrke så är det bäst att ha speciella lokaler som är helt avsedda för detta ändamål.  Detta kan t.ex.  inkludera in artificiellt belyst källarlokal eller ännu bättre ett växthus.

I denna artikel kommer vi att ta en titt på vad du skall tänka på om du vill börja sälja sticklingar för att tjäna pengar eller för att finansiera köp av mer exklusiva sticklingar till dig själv.

Vad behöver man för att kunna odla stickligar

Allt man behöver för att kunna tjäna pengar på sticklingar är ett fönster och grundläggande kunskap om hur man sköter växter.  Du kan tjäna pengar på sticklingar från din lägenhet eller ditt studentrum.  Ju mer utrymme du har desto mer växter kan du hålla och desto mer pengar kan du tjäna.  Om du vill kunna tjäna mycket pengar kan det vara värt att investera i ett växthus eller artificiell belysning som låter dig hålla växter inne i rummet eller i källaren.  Många ovanliga växter ställer högre krav angående skötsel och du kan då behöva saker såsom luftfuktare för att kunna ta hand om den väl.

Att inreda ett rum i källaren kan ofta vara ett bra alternativ.  Källaren är relativt billig att värma upp och bra artificiell belysning behöver inte vara alltför dyrt i drift om man köper LED och and lågenergialternativ.  Kom ihåg att ett växtrum i källaren lätt blir fuktigt så att det är viktigt att du använder en sealer som förhindrar att denna fukt sprider sig till resten av huset.

Om du är framgångsrik kan en dedikerade byggnad eller ett stort växthus vara ett bra alternativ.

Kvalitet över kvantitet

Om man säljer sticklingar online så kommer varje köpare normalt bara köp en eller några få sticklingar.  Det är därför en bra ide att fokusera sin verksamhet på att odla lite dyrare och mer exklusiva växter.  Dessa är ofta lättare att sälja eftersom efterfrågan är större än utbudet.  Man kan givetvis börja tjäna pengar genom att odla billiga växter men ditt mål bör vara att sakta men säkert odla allt mer exklusiva arter.  Arter som ger dig en bra avkastning för relativt lite jobb.  Dessa växter kan kräva en hel del skötsel men du behöver i vart fall inte spendera mycket tid på att paketera och skicka ut växter eftersom du säljer några få dyra sticklingar istället för många billiga.

Initialt kan det vara bra att återinvestera alla pengar du tjänar på sticklingar för att köpa nya och dyrare arter som du sedan kan sälja.  Hur lång tid det tar efter det att du har köpt en stickling tills du kan sälja en själv varierar beroende på art och dina mål.   En planta blir mer produktiv och man kan sälja fler sticklingar från den om man låter plantan bli större innan man börjar ta sticklingar från dem. Nackdelen med detta är att det tar längre tid innan man börjar tjäna pengar.  Den totala vinsten blir dock större om man väntar innan man börjar sälja sticklingar. Förutsatt att man kan hålla liv i plantan.

Sälja sticklingar

Att sälja sticklingar har aldrig varit lättare än vad det är idag.  Sticklingar köps och säljs på auktionssajter online såsom tradera och ebay.  Det fanns tidigare också en speciell marknadsplats för sticklingar som hetta sticklingar.com.  Denna har dock stängts. Om du säljer ovanliga sticklingar kan det också vara bra att skriva om det i forum som specialiserar sig på denna typ av växter.  Det finns även Facebook grupper som fyllar samma funktion.

Att skicka stickligar med posten är enkelt så länge du packar dem bra och tänker på att inte skicka sticklingar när det är alltför kallt för att göra det.

Bra arter att odla

Det finns många olika typer av växter som kan vara lönsamma att föröka. Generellt sett är det ofta bäst att, åtminstone initiallt, fokusera på växter som du personligen är intresserade av. Detta gör det lättare att lära dig mer om ovanliga arter och bli en expert på att sköta och föröka dessa arter.  Senare kan du även lägga till andra dyra växter med lika skötselkrav.

Bladväxter

Bladväxter är mycket populära just nu och det finns många bladväxter som handlas för mycket höga priser.  Det inkluder en rad olika arter inklusive den mycket eftertraktade Monstera obliqua.  Andra populära växter inkluderar olika Monstera, Philodendron, Epipremnum och Alocasia arter.  Bladväxter inom dessa släkten är bland de mest lönsamma växter du kan odla just nu.

alocasia

Orkideer

Det finns en mycket stor mängd olika orkidearter.  Vissa arter är relativt vanliga medan andra är extremt ovanliga.  Det finns orkideer i alla prisklasser.  Orkideer växer inte jättefort men de växer tillräckligt fort för att man skall kunna sälja några delningar varje år.  Hur mycket dessa är värda beror på vilken orkide det gäller.  Det går att tjäna väldigt mycket pengar genom att odla orkideer om man är duktig på det.  Det är dock viktigt att komma ihåg att många orkideer kröver hög luftfuktighet och är inte lämpliga för fönsterbrädan.  Om du vill odla orkideer för att tjäna pengar så rekommenderar jag att du gör det i ett uppvärmt växthus eller i orkideskäp men artificiellt ljus.  Att börja odla orkideer är dyrare än många andra typer av växter för du kommer behöva mer utrustning för att lyckas.

orkide

Hoya

Det finns många mycket vackra arter av hoyor.  Många av dessa är relativt ovanliga och det är lätt att sälja sticklingar till ett relativt högt pris.  Det finns många hoyasticklingar som säljer för några hundralappar var.  Det finns även betydligt dyrare typer.  Hoyor kan vara mycket lönsamma eftersom stora hoyor växer snabbt och man kan sälja många sticklingar från varje planta varje år.  Det är inte svårt att tjäna 5 000-10 000 kr per år om man har en stor planta av en mer ovanlig typ.

hoya

Pelargoner

Pelargonsticklingar är lätta att sälja.  Detta är speciellt sant för populära och ovanliga typer.  Tyvärr så är de flesta pelargonsticklingar relativt billiga så du måste odla stora mängder sticklingar om du vill tjäna mycket pengar.  För att kunna tjäna bra penger på pelargonsticklingar måste man nästan ha ett växthus eller liknande som låter en odla många pelargoner.  Pelargoner kan odlas utomhus på sommaren.

pelargon

Andra växter

Det finns massor av andra arter som också kan vara bra alternativ om du vill kunna sälja sticklingar eller babyplantor.   Fokusera på de plantor du älskar.  Du kan se om det finns en marknad för att sälja sticklingar genom att söka på annonsplatser såsom tradera och eBay.